Psihoterapie Holistica Anton Șuluman

Consiliere Psihologică • Psihoterapie • Dezvoltare Personală • Constelatii Familiale

Terapii & Consiliere Spirituala

Programare la tel: 0763-667.151
anton.suluman@gmail.com


ARTICOLE
- Pastile Psihologice

- Introducere in Terapia Cognitiv-Comportamentala

- Exercitiu de relaxare

- Citate motivationale

- Drepturile si obligatiile clientului si ale psihologului

- Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica

 

Inapoi la MATERIALE VIDEO

Introducere in Terapia Cognitiv-Comportamentala
 

Terapia cognitiv-comportamentala este construita in jurul relatiei dintre gandurile noastrepe de o parte si emotiile si comportamentele noastre de cealalta parte.

Evenimente si situatii similare de viata pot fi interpretate diferit. Interpretarile diferite ne determina sa simtim si sa actionam in moduri complet diferite!

Cu alte cuvinte, modul in care vedem noi lucrurile si ceea ce ni se intampla ne influenteaza direct emotiile si comportamentele noastre.

Astfel, de exemplu, daca aplicam pentru un loc de munca si suntem respinsi, si ne spunem ca nu suntem destul de buni, ne vom simti anxiosi, frustrati, rusinati, cu incredere de sine scazuta. Aceste ganduri si emotii ne pot dobora stima de sine si dorinta de a incerca mai departe.

In schimb, daca ne gandim ca respingerea nu este un lucru catastrofal (ceea ce intr-adevar nu este deoarece nu ne este pusa in pericol viata), ca mai sunt si alte posturi disponibile si la un moment dat vom gasi ceea ce cautam, ne vom simti doar deranjati de respingerea suferita, continuam sa fim optimisti, cu stima de sine crescuta, increzatori, si vom continua sa aplicam si pentru alte pozitii vacante. La un moment dat vom reusi!

Acest exemplu ne arata importanta gandurilor pe care le avem, modului nostru de gandire si a perceptiilor noastre asupra linistii noastre interioare si ale actiunilor noastre.

In aceeasi situatie, doua gandiri diferite au "produs" doua tipuri de emotii si comportamente complet diferite. In primul caz putem vorbi despre emotii negative, ganduri secundare auto-depreciative, si comportamente de evitare a unei noi respingeri, a unui nou esec.

In al doilea caz insa s-au activat ganduri secundare de auto-incurajare, comportamente de cautare in continuare a rezultatului dorit (angajarea) si emotii pozitive precum optimismul si increderea.

Gandurile noastre si sabloanele de gandire pe care le folosim automat si de cele mai multe ori fara sa ne dam seama de ele sunt invatate de-a lungul multor ani, perioada in care noi urmarim inconstient modele cu care venim in contact.

Cu alte cuvinte, gandurile noastre si sabloanele de gandire si perceptie a realitatii sunt invatate.. iar vestea cea buna este aceea ca gandurile si sabloanele care ne creeaza probleme le putem inlocui prin invatare cu altele noi care ne creeaza liniste, confort psiho-emotional, si ne conduc spre comportamente dorite!

Astfel, Terapia Cognitiv-Comportamentala a devenit cea mai eficienta abordare psihoterapeutica in rezolvarea problemelor emotionale, cat si a comportamentelor nedizerabile si dezadaptative. Eficienta ei a fost dovedita de studiile clinice riguroase realizate in ultimii 30-40 de ani.

 

2010-2022, www.PsihologBaiaMare.eu . Toate Drepturile Rezervate.